Designer    Showroom 06 Apr 2018
Back

New Sebastian Cox-designed kitchen enlivens deVOL’s St. John’s Square showroom

Sitting within an old Regency London townhouse, that boasts original features, impressively high ceilings and is packed full of character, deVOL’s St. John’s Square showroom certainly made for an impressive setting for Sebastian Cox’s striking kitchen design.

However, though inspiration was readily available, the property equally posed a challenge for the deVOL team, as with such an imposing setting, selecting the perfect scheme – that would not be overawed by the setting, nor dominate it – was essential. The Sebastian Cox kitchen didn’t “seem at first glance to be the best choice for this house,” explained the team, “but we needed a display so had to come up with a workable kitchen from this range. To our amazement and relief, the Sebastian Cox cupboards in all their cool rustic glory just took up the challenge beautifully and the room became a glamorous and glittering little kitchen with real credibility and such a suitable style to work within a period property like this one.”

Though having decided on ‘the perfect’ kitchen model, the design team couldn’t settle on any of the existing available dyes to finish the cabinetry. Instead, with the aim to carry through the Clerkenwell Blue, used on the brand’s Real Shaker kitchen on the ground floor of the showroom, they took the pigments of this striking colour and crafted a dye of the same hue to finish the Cox cabinetry fronts. Hence a new Cox colour was born. Working to the kitchen’s advantage, the new colour brings out the natural texture of band-swan beech wood body and works beautifully with the copper worktop.

“We have used copper worktops in our Sebastian Cox Kitchens many times before and know they look great so we went for a full-length copper worktop with seamlessly integrated copper sink, creating a whole run of matt coloured copper with a beautifully aged patina, a little bit of sparkle but nothing too brash,” the team added. “This copper is also continued on the back walls in between the heavily moulded windows to create a practical and bold splashback. The use of all this copper was to create a more dramatic and reflective feel to a shady room that needed something grand and bold to give it gravitas.”

To finish the exciting scheme, the deVOL team added a London Glazed Wall Cupboard from the Real Shaker range and adorned it with copper, glass and ceramic bottles, bowls and trinkets to give the space and all-round eclectic feel.

deVOL / devolkitchens.co.uk