Utopia    Real Home 17 Aug 2016
Back

This design renovation introduced a quirky industrial scheme into a Victorian property

A design renovation by artistic owner, Daniella, allowed for a quirky industrial scheme to be introduced into their traditional Victorian property.

This vivacious Victorian property underwent extensive renovations. Personally designed by its artistic interior designer and owner, Daniella, to eventually create a sleek, modern scheme that works to bring the gorgeous garden inside, crafting an alfresco-style area for dining and socialising and drawing concentration on to the dramatic backdrop of the adjacent church.

What was the brief for the kitchen?

Daniella: “To completely re-design the existing layout, which didn’t comply to out requirements. We concentrated on utilising the space we had but added a focus on functionality to the new layout so we can socialise with our family and friends, while simultaneously having enough space for preparation and cooking.

It was also important for us to bring the outside in, creating almost an extension to the kitchen for those summer days and nights.”

 

What look were you going for?

Daniella: “We wanted a really modern look, yet with a chic industrial feel, so the raw elements are juxtaposed by the refined.”

 

Was the flow of the house very important to your design?

Daniella: “Yes I wanted to keep the flow throughout the downstairs of the house.
With the lounge and hallway I did this by keeping the same flooring throughout, which is a vintage-look wooden laminate. With the lounge and kitchen the exposed brickwork and neutral colour scheme allowed the transition from one room to another to flow very well.”

 

Did you face any particular challenges along the way?

Daniella: “Not so much challenges, but some parts were more difficult than other, originally the lounge was two separate rooms but we decided to remove the internal wall to make a larger room, which really opened up the area and brought a lot of light into what was previously the second reception.

 

Are you happy with the end result?

Lee: “I am really enjoying the kitchen, I especially like the bi-folding doors on to the garden. It’s my favourite room in the house!”

Daniella: “The house works very well with our lifestyles and has a real calming feel about it. We are very proud of what was achieved and the look when completed.”

For more details, buy the issue of Utopia Kitchen & Bathroom magazine.

Published in Utopia Kitchen & Bathroom Magazine