Utopia    Real Home 01 Mar 2018

This period property combines a contemporary kitchen with centuries-old features for a winning look

When the owners of this glorious, partly-thatched house with some original 16th century features and outbuildings set about renovating and extending the property, they decided on a contemporary-style, sociable kitchen from the outset. The kitchen was to be housed in a new extension to the solar-powered, former smithy with vaulted ceilings, and needed to make the most of the views to the paddock and countryside beyond.

At first, the couple thought they wanted their kitchen to wrap around the walls but soon changed their minds when discussing the plans with Marcus Watkins, Design Manager at Kitchen Architecture.

Marcus explained, “We were able to suggest a design that moved them away from a traditional L-shaped, wraparound design to the tall run along the back and an island that faced the cook towards the open plan dining and living area.”

The approach facilitated a very sociable space and enabled an entire wall to be opened out with bi-fold doors, giving a fantastic view and access to the property’s paddock. “We also left the wall which was part of the original building and restored it after discussion with Marcus – it was a great idea,” the couple added.

Impressed with the design and quality of Kitchen Architecture’s Bulthaup b3 furniture, they opted for a combination of clay and kaolin laminate finishes and an olive wood breakfast bar and shelves. The furniture included a wall panel system and shelving.

“The run of furniture along the back wall had to be fitted underneath an existing structural oak beam, which meant we had to order the furniture in a bespoke height to ensure it fitted,” explained Marcus. “We also clad a structural column in panels made from the Bulthaup clay laminate finish to disguise this.”

Marcus concluded that the end result is “testament to how you can incorporate a contemporary design of furniture into a more traditional style of architecture – and the two complement each other. I am also pleased that they left the stone wall of the original cottage exposed, which we had said would be nice, as this adds some texture to the space and is a nice juxtaposition to the clean lines of the Bulthaup furniture.”

The couple are delighted with their new kitchen, with the island their favourite element. “Lighting and layout are great, practical and well thought through,” they said. “We received great support on our kitchen design from all angles.”

Kitchen Architecture | kitchenarchitecture.co.uk

Published in Utopia Kitchen & Bathroom Magazine