Utopia    Real Home 28 Jul 2017
Back

Glamorous in grey – we look at the design details of this West London penthouse kitchen

To craft this couple’s desired kitchen was going to be no small feat. “It had to be welcoming, sleek, stylish and classically contemporary, while making the most of the view from the windows and their natural light influx,” explained Joanna Hauptman, Creative Director at Hyde House Bespoke Designs, and designer of this project. The homeowners wanted the space to walk the line between styles. “I did always want a modern kitchen, but not overly minimalist,” the homeowner continued, “so the challenge was to find a design which would be warm and welcoming, while being equally sleek and contemporary.”

The cabinetry and furniture in the kitchen played
a large role in crafting this sleek, yet friendly space. The cabinetry is sourced from Neil Lerner Kitchens, and perfectly integrates the combination of high-end Gaggeneau and Miele appliances ensure the space is practically perfect in every way. “I chose a high gloss kitchen in pale grey, with a dark Macassar high gloss finish on some of the tall units. This worked really well to contrast the remainder of the kitchen which is fairly pale and neutral,” said the homeowner. The incredible, angular shape of the kitchen space left no feasible option other than going totally bespoke. “The entire scheme was bespoke,” said Joanna. “All the Resinate joinery, as well as the fret work in the living room,
was bespoke. It works fantastically in the space as it makes positive use of every edge, nook and cranny.”

Though neutral and incredibly contemporary, the blend of hues used within this scheme, enhances the warm and welcoming atmosphere, and adds character to the space. A slab of hand-picked Carrara marble was used to top the central island; its intense pale grey veining adds depth and texture to the room. The island also features an induction hob, which is flush-fit into the worktop, and a generous amount of storage. In essence, the space is extremely practical – the stone top has a natural durability and resilience, it welcomes food preparation and everyday use, while the surface on its opposite side is cantilevered with space to house a trio of sophisticated bar stools – this allows for the island to transform into a casual dining zone.

“The number of different finishes warm the look of the contemporary kitchen,” states the homeowner. Alongside softening what could be a rather stark, monochromatic scheme, the collaboration of materials and textures ensures the kitchen boasts a distinct and interesting character. The high gloss, deep black tall cabinetry is a striking addition to the space; meaning the island doesn’t entirely dominate visual attention. While the Bibliotheque porcelain wood plank flooring works as an intermediary between the two tones of dark and light; alongside connecting the kitchen to the dining room and hallway. “They look so realistic, and owed through into the other living areas, but are also easy to maintain,” the homeowner continued.

Hyde House Bespoke Designs | hydehouse.co.uk