Designer    Real Home 18 Apr 2017
Back

The fine finishes and materials within this penthouse allow for a seamlessly luxurious atmosphere

Designed for the penthouse apartment of an impressive Georgian building in London, this bespoke kitchen by DesignSpace London was designed with luxury in mind in terms of both materials and functionality.

The client asked for ‘rich finishes’ and designer Luke Beveridge at DesignSpace London responded with a palette of materials including natural quartzite stone and a specially- commissioned metallised bronze lacquer finish on the cabinet doors, with walnut framing and wall panelling matched to the panelling throughout the penthouse, which was developed and interior designed by Vabel.

The ‘Taj Mahal’ quartzite is an exceptionally hard and beautiful stone, used for the floor, the central island, the worktop and the backsplash cladding. The stone delineates the kitchen area within the open plan room and its characteristic veining creates a decorative feature within the re ned austerity of the overall design.

Designed and made to order, the kitchen uses cabinetry from Modulnova’s Fly and MH6 systems as minimalist building blocks, providing visual depth and interest by the rich wood, stone and metallic lacquer. In such an apparently simple design, ne architectural detailing speaks volumes – such as the 45 degree mitred edge on the cabinet door tops, precisely mirrored by the worktop overhang.

The kitchen is zoned with all the cooking appliances and the sink on the back wall, leaving the island as a solid expanse of stone, free for prepping food and gathering guests. Storage was maximised throughout; solutions include deep drawers under the hob and island and wall units above the sink with super wide doors. These lift on an electric system, putting the entire contents on view.

The lighting too has been carefully considered. With a dramatic antique French pendant light over the adjacent dining table, it was important not to compete by installing suspended lighting in the kitchen. Instead, trough lighting is rebated into the walnut pelmet above the wall units, with a parallel line of concealed LED’s at their base. The focus is on illuminating the luxurious materials, with adjustable settings allowing the mood to be changed in response to the time of day.

DesignSpace London | designspacelondon.com
Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine