Utopia    Real Home 20 Feb 2017
Back

Designer Kim Duffin conquers a contemporary and neutral family kitchen design

With three generations living under the same roof, this Sydney family decided to completely re-build their home to better suit everyone’s needs.

When their house, close to the central business district of Sydney,  began to feel too small for their needs, the Nguyen family decided to take drastic action – they levelled the plot, and started from the ground up to build their perfect family home. The new tri-level property provides plenty of room for all three generations living under one roof, and care has been taken to ensure that the layout offers sufficient flexibility for everyone to enjoy their own space, yet still come together as a family.

 

The Kitchen…

The neutral colour scheme gives the space continuity with the living spaces which surround it, but a clever lighting scheme helps to create a more dramatic ambience when required.

Made from Caesarstone Concetto in White Quartz – a material that is at the same time understated and luxurious – the central table is both a focal point of the design and also a practical centrepiece, used for all sorts of things from casual dining to extra preparation space.

Though the colour scheme of the kitchen area is neutral, mostly comprising shades of white contrasted with stainless steel accents, the ambience of the space can be altered at the touch of a button. The C-Bus lighting control system allows the family to set the level and colour of the LED strip lighting that has been used to highlight the design, including the centrepiece of the room: the backlit statement table.

 

The Bathroom…

With en-suites fulfilling the need for daily, more perfunctory bathing facilities, the family bathroom was designed as more of a spa-like space in which to enjoy leisurely downtime after a busy day. The neutral colour scheme – which echoes the rest of the house – has been augmented with natural materials.

In keeping with the minimalist aesthetic, and to maintain the spacious feel of the large room, a wall-hung vanity was specified – keeping the maximum floorspace visible helps to ensure this effect.

In a large, square room a sizeable, curvaceous tub is the perfect complement. Its sinuous curves contrast the strong vertical and horizontal lines found in the cabinetry, shower enclosure, towel warmer and water feature, whilst its generous size helps it to stand its ground as the centrepiece of the space.

A similar approach has followed through into the family bathroom, where the brief was to cure a day-spa feel, inspired by the sound of running water – central to the design is a striking water feature which adds a new sensory dimension to the bather’s experience. Here, too, a serene scheme of whites, greys and chrome creates a restful backdrop against which LED lighting can wash over and create just the right ambience.

Common to both spaces, as well as the understated – yet oh-so-carefully crafted – aesthetic, is very much a feeling of longevity. Surfaces, appliances, fixtures and fittings have all been specified to stand the test of time both practically and stylistically; this is one multi-generational home that will still fit the bill for generations to come.

Clean and serene, with a little bit of green. With the soothing sound of running water, the restful aesthetic with natural accents, and fixtures and fittings chosen to maximise a feeling of calm, this family bathroom successfully fulfils its day-spa brief.

The room’s water feature has a multi-sensory impact, with its decorative effect of vertical lines augmented by the variable LED lighting, and the soothing sound of water trickling over pebbles.

 

Click here to buy the issue of Utopia 

Published in Utopia Kitchen & Bathroom Magazine