Utopia    Real Home 25 Aug 2017
Back

Bespoke, bijoux and beautiful; this Mark Taylor kitchen shows how to make small spaces shine

Clean, contemporary and cool – this beautiful bespoke kitchen from Mark Taylor, though located in a married couple’s six-bedroom Georgian house in Oxfordshire, boasts a style that could work in any city-centre apartment.

The Mark Taylor design team have transformed this space into an elegant, open plan kitchen that balances a beautiful mix of contemporary materials with a subtle on-trend colour palette. Working with the proportions of the room, cabinetry was placed in an L-shape formation, with a capacious central island; this makes the most of the full-length windows and allows the entire kitchen to be flooded with natural light.

The clients desired a modern kitchen that would utilise the open-plan layout of the ground floor and incorporate a dining, kitchen and living space in one. This luxurious layout was created through the use of full-length cabinetry covering two walls, and incorporating worktop prep space and an integrated duo of ovens. The island’s solid timber breakfast bar – alongside adding a warm hue to the predominant blue and grey palette – creates a casual dining, while the remainder of the island provides plentiful prep space, an integrated wine fridge and induction hob for cooking.

A carefully crafted shadow gap around the entire kitchen creates a freestanding feel to the units, while the flush, handle-less furniture creates the owners’ desired contemporary aesthetic. An on-trend combination of Farrow & Ball’s Hague Blue on the island, and Cornforth White – which is used across the wall units – nicely contrasts against the crisp white floor tiles, walls and lowered ceiling extension. While providing the natural light to enliven this subtle scheme, the large windows also look out across the owners’ stunning garden; so when cooking, the owners can gaze across the picturesque landscape.

Head of interior design Susanna Hall explained: “The layout, like most kitchen designs, went through various redesign stages. The house itself was being restored, so walls were constantly changing location or being removed. The design evolved from combining key aspects that the clients loved from a number of iterations of the core idea.”

“The ceilings were relatively high and we therefore had to think about ensuring the high level storage was easily accessible,” continued Susanna. “We brought down the ceiling by building in a bulkhead, which reduced the total height of the kitchen area and in turn created a frame for our bespoke kitchen to slot into. We wanted to create a design with clean lines, using materials and colours that complemented the space, but did not create a harsh contrast to the traditional feel of the house,” continued Susanna. “It is a very tranquil space with light streaming in from all angles and what they have enhances the flow of the property.”

Mark Taylor Design | marktaylordesign.co.uk