Utopia    Case Study 02 Nov 2017

This Victorian home in North Yorkshire embraces country chic with a beautiful blue finish

With the help of Martin Moore designer Matthew Sedgwick, this Yorkshire home was given a beautiful, open and accommodating family kitchen.

The process began with building a generous extension, giving Matthew Sedgwick a capacious canvas to work with.

‘A blue kitchen’ was in the brief right from the outset, and after many deliberations on shade, the owners decided on Martin Moore’s ‘Summer Sky’ for the fitted New Classic cabinetry, ‘Cove Blue’ for the island and interior of the large glazed dresser and ‘Blue Grey’ on the drinks servery dresser and outside of the glazed dresser.

The island was an essential element for this family, and its key function is not only to provide additional preparation space, but also an informal dining area and homework space for the young children. A large plate warmer and prep sink make this island even more accessible and functional for the family.  Opposite the island, a deep recess was built in the wall, to hold the range cooker and dedicated storage cupboards and workspace either side. The recess is lined with polished Carrara marble and features a useful ‘cookshelf’, perfect for keeping essentials such as salt and oils to hand.

Apart from the glamorous drinks area, which is topped with a warm wooden worktop, the remainder of the kitchen is flanked in ‘Bianco Massa’ polished quartz composite worktops. While the floor, which is clad in pieces of Cartmel Honed Limestone from Martin Moore Stone, follows the same neutral palette. Altogether the kitchen crafts a light, comfortable and beachy aesthetic, that – no matter the season – is reminiscent of summer.

Martin Moore | martinmoore.com