Designer    Case Study 01 Mar 2018

Using interesting architectural perspectives, Hub Kitchens created this ultra-contemporary kitchen

After renovating the whole house a few years ago, the homeowner decided a new kitchen was needed to suit the property’s new-found modern aesthetic. We spoke to lead designer on the project, Daniele Brutto of Hub Kitchens…

DESIGNER: What was the brief? 

DANIELE BRUTTO: The client wanted a kitchen inspired by architectural features. The intention was to create a functional kitchen that had a super edgy finish and look, using the latest materials and textures on offer.

DESIGNER: Did the mass amount of natural light in the room effect the design?

BRUTTO: Yes. We knew from the beginning that the dining area would be best placed under the glass ceiling and near the garden to get maximum light. I also felt the kitchen worktop would work best closest to the natural light, hence no worktops on the back walls.

DESIGNER: Tell us about the ‘floating hob’…

BRUTTO: I designed the floating hob like this to make it a real feature in the kitchen. I wanted the furniture to take on an architectural look, which we achieved through suspending the worktop in this way. I also wanted this part of the kitchen to not be so congested, so with no base units below it helped lighten the design. All our furniture is prefabricated from Italy, so a lot of time is taken in the planning and designing of features like this so that fitting it is actually relatively straightforward. The only tricky bit was liaising with the gas engineer to run his pipework up inside the cavity of the worktop to the hob.

DESIGNER: What was the thinking behind the monochromatic colour scheme?

BRUTTO: The client wanted a dark industrial theme for the kitchen, with hard surfaces that have real texture and depth. The lighter texturized Ecomalta worktop contrasts perfectly with the harsher solid block Kerlite ceramic. The dark grey veneer brings a little warmth to the kitchen, bringing a ‘furniture feel’ to the space. I used stark white units for the laundry and coat area behind the hob to allow the suspended worktop to really pop.

DESIGNER: What is your favourite element of the design?

BRUTTO: I love the relationship between the two island worktops, the way they intersect each other and contrast in colour, texture and size, making the island super abstract. It works really well ergonomically, and it looks great, which I think makes it the most successful feature.

DESIGNER: Did you comply to any form of ‘working triangle’ when designing the kitchen?

BRUTTO: To a certain extent, yes, an island will always give you this option. In a compact kitchen like this though it’s important the kitchen can be used by at least two people at a time; the L-shaped island in the design allowed for this.

DESIGNER: Why did you opt for a ceiling bulkhead?

BRUTTO: The lowered ceiling was required to take the extractor fan but – due to the high ceilings – instead of simply making the bulkhead the size of the extractor we decided to make it the size of the worktop below, which gives it more presence in the room and makes it a feature which can also include lighting. It also helps subtly zone the cooking area which is quite important in an open plan space.

Hub Kitchens |

Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine