Designer    Case Study 25 Aug 2017

When in Rome – this Italian property features an Abimis kitchen and an ocean-inspired palette

This now luxurious villa, located on the headland of Monte Argentario situated on the coast to the north-west of Rome, was entirely restructured and redesigned by architect Filipppo Bombace, with mass developments including the addition
of a handmade Abimis kitchen. The intention behind the project was to present a tribute to the beauty of Mediterranean style and, in particular, pay homage to its Italian design roots.

This Italian design influence has evidently seeped into every corner
of the property – from ceramic décor and simple yet functional furnishings, which avoid any excess, to adopting the age-old wisdom and opting for smaller, narrow windows to prevent the heat of the sun from overwhelming the kitchen. Every decision undertaken during this design was in some way impacted by the trends which have been inspiring Italian architects for centuries.

Bombace’s simply-designed lounge neatly connects to the kitchen through an opening in the dividing wall, which enhances the continuity between the designs of each room. In addition, this horizontal opening in the wall gives the homeowner the opportunity to enjoy sea views while they cook.

For the kitchen, the ‘L’ shape follows the villa’s irregular exterior. The width and depth of the modules in this kitchen have been customised to t the size of the space, with a design based on principles of functionality and ergonomics, similar to those employed in restaurant kitchens.

The ocean blue colour scheme reflects the flavour of the naturally abundant location and its proximity to the sea, while the eclectic mix of materials gives character to the design. The breakfast bar – which separates the lounge and kitchen area – features a stainless steel worktop, to match the remainder of the kitchen. The stainless steel square doors, worktops and splashbacks all feature an orbital hand-polished finish to work akin to a mirror and reflect the blue patterns and hues around the room while creating the desired professional kitchen look.

The villa’s bathroom followed an equally eclectic scheme, with handmade terracotta tiles, a rustic Grecian-looking washbasin and warm wooden elements, all surrounded by elegant blue tiles and crisp white walls. Altogether, this property presents an interesting blend of retro, traditional and contemporary elements that, when combined, exude an air of serenity – perfectly matched to its idyllic location.

Abimis |