Designer    Case Study 24 May 2017

Nestled within natural woodland, this property needed a kitchen to complement its idyllic setting

It can often be daunting when working with a property located
 in a unique or idyllic setting, as there is the assumption that any interior design must compete with or match the beauty of its exterior environment. However, the truly ideal relationship between interior and exterior is assimilation, so each area complements the other.

Mark Taylor and his team at Mark Taylor Design were tasked with creating a striking and sociable kitchen within this four-bedroom detached property. “The client was looking for a modern, fresh look,” explained Taylor. “We wanted to keep the aesthetic light, clean and contemporary, but with a connection to the outdoor space.”

The design had to strike the perfect balance between working as an aesthetically appealing social area and a practical family-friendly space. The duality of its use meant elements such as the wine cabinet were essential for when the hub of the home turns into ‘party central’, but with two young children, it must be family-friendly, clean and safe for explorative little fingers.

Usually a kitchen which combines blue hues and prominent stainless steel elements would be cold. However, the addition of copper elements brings warmth into this modern scheme. Copper sheeted plinths, re box, island base, and the copper skirting, all assist in warming and enlivening the kitchen. The material’s understated red-orange hue is reminiscent of natural warm Autumnal colours, to cleverly blend into its naturally abundant location.

Mixing materials in this design added depth and character to the scheme. Blending flush-fitted cabinetry doors, in a pale James blue, with solid Calacatta white marble worktops and copper cladding, means the kitchen boasts a perfect balance between cool, contemporary character and sociable warm tones, with an added dash of originality.

The island exemplifies this characterful combination of materials, yet its creation was no small feat. “To achieve the correct balance which would enable us to integrate the angled copper base, yet still ensure the marble worktop was sufficiently supported, was a real challenge,” said Taylor. “We also had to make sure that composition of the island left no sharp edges – as these could be a danger to the younger occupants – while still maintaining a sleek linear feel to the design.”

In consideration of the homeowners’ young children, safety elements extended into every aspect of the kitchen, including the integrated fire.
 The selection of the bespoke Bio Fire Box allowed Taylor to introduce a striking focal point, which exudes the sought- after warm and welcoming effect, while maintaining a safe environment.

Mark Taylor Design |
Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine