Designer    Case Study 03 Jul 2017

Major refurbishments broadened the horizons of this traditional Victorian property, giving it a contemporary twist

This previously narrow and traditional home, located in Moseley, Birmingham, underwent a complete refurbishment. Changes included a sizable extension to the rear and side of the house to create an open-plan kitchen, dining and snug space for a choir singer and their family.

Being a traditional Victorian property, the original space was very narrow and with limited natural light. Anna Parker and her team from Intervention Architecture designed and project-managed the renovations, from conception to completion. Though around 20 years prior, the Victorian property had a small, angular single storey extension fitted
 to the rear, the home could still not provide enough space to comfortably accommodate a dining table and
other amenities essential to a young family. Equally, the kitchen relied upon a secondary light, entering from the covered side alley, making the space appear dark and cramped.

Within the kitchen, bespoke joinery was used to create spacious and discreetly concealed food storage areas, including a full-height larder cupboard and integrated spice rack storage zones. Deep pan drawers were also included at a low level, to allow
for plenty of storage in the lower zone of the kitchen. This ensured the upper tier and work surfaces would remain light and clutter-free. Brass pull handles were the final addition to the cabinetry, to co-ordinate with the brass kitchen tap and undermount brass sink.

A deep blue finish used on the kitchen cabinetry ensures the interior scheme appears very contemporary. The exposed brick wall is crafted from reclaimed vernacular bricks and runs the full length of the kitchen and extension areas; this, in combination with the engineered oak floorboards, brass-finished handles and sink, add undeniable warmth to the space – atoning for the cool, modern blue shade, which could otherwise have appeared very harsh, cold and masculine. Topping the blue cabinetry, white marble worktops add a luxurious tone; their subtle natural patterning and fleck details come to life when light reflects off its polished surface.

A tasteful combination of integrated ceiling spotlights and glass-shaded pendant lamps provide a finishing touch, and emit plentiful light for the evenings and darker month, while equally enhancing the eclectic nature of the scheme.

Intervention Architecture |