Designer    Case Study 13 Feb 2018

Sky House boasts an ingenious kitchen-diner-lounge and serene blue scheme

Negotiating the steep topography of a lake-side site, the Sky House holiday home, by Julia Jamrozik and Coryn Kempster, consists of two volumes stacked atop one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as guests first approach the house. The upper volume rests on the lower one and on a concrete pier to form both a bridge and a cantilever.

The factory-inspired skylights, which illuminate the kitchen-diner-lounge, are rotated to admit north light without heat gain while orienting the solar panels due south so the house can generate all of its own power. The combination of vertical skylights, a fully glazed south-facing façade, and a white plywood interior, results in a generously day-lit multi-functional area for cooking, eating, and relaxing.

With no walls to define the spaces, their purposes are indicated by subtle aspects of design. In the distance, a wall of handleless white cabinetry, inset with large appliances, forms the far limit of the multifunctional living space. Closer, the kitchen worktops, reminiscent of a serving bar, mark the transition between kitchen and diner. Closer still, the table and chairs, sat under hanging lights declare this area for dining. In the foreground, the glazed brick socle holds the wood stove, provides some improvised seating, and marks the transition from dining room to living room. From kitchen to lounge, white flows into turquoise, then again into blue, framed between the reflective walls and ceiling, and the dark-dyed concrete floor, which was chosen to absorb, rather than reflect, the heat of the sun admitted by the profound amount of glazing.


Sky House |