Designer    Case Study 20 Nov 2017

HL Studio tackles everyday irritations of urban life in this spacious London residence

 HL Studio and developer English Rose Estates have transformed a mundane office building into a development of nine high-end residential apartments.

Being a Central London location, space was at a premium. The excavation of the lower-ground floor enabled the creation of additional bedrooms and two exterior courtyards. A fourth floor was also added with a rooftop garden, an aspect that required close co-operation with the London Borough of Westminster. Maximising existing space was crucial, as was ensuring sufficient ‘breathing space’ between transitional zones. This was achieved by using clear glazed screens for stair balustrades and antique mirrored panels in hallways.

Every square inch had to work hard and therefore flexibility – and the ability for areas to multi-function – was key. Within the one-bedroom apartments, a neat sliding pocket door between the living area and the bedroom/bathroom gives the option of an ensuite. To gain maximum floor-to-ceiling height in the penthouse, the structural beams and areas between joists were reproofed, clad with timber and painted to create a high, faux loft-style ceiling.

In the one-bedroom apartments, the bathrooms feature white walls tiled with a brick-bond pattern, complemented by concrete textured floor tiles, with hints of grey granite. A grey brick-bond pattern combines with timber plank textured floor tiles within the three-bedroom apartments. The palette adds interest, referencing the subtle industrial feel, without conforming to a rigid taste. Large glazed wall mirrors incorporated within the tiles break-up the pattern, increasing the sense of space. Bauhaus and Duravit were among the sanitaryware brands specified, with brassware from Hansgrohe and Crosswater.

Read the full article in the November 2017 edition of Designer Kitchen and Bathroom magazine…


English Rose Estates |
Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine