Designer    Case Study 27 Jul 2017

Hear what this designer has to say about this multi-faceted modular design

This detached boathouse property, located in Mirfield, West Yorkshire, required a kitchen that would suit the generous space while taking full advantage of the countryside views.

The client was a developer, though
this is his own family home. “The kitchen had become the most important space in the house for these clients,” said Natalie Fry, Design Director of Grid Thirteen. “The design needed to have a clear social aspect, alongside a working/cooking zone which is comfortable and could be used with ease for everyday life and while entertaining.” The answer to this was a wow-factor island that “feels connected, yet definitively zoned”. The island offers spectacular views, while still being sociable – thanks to the generous seating and wooden breakfast bar.

A lowered ceiling extension was chosen to match the modular aesthetic of the island and to incorporate the Westin Stratus ceiling unit, “which is a favourite for us,” said Fry. “[The extractor] also works to provide zoned task lighting over the feature island, thanks to the appliance’s in-built LEDs.” It was then stove enamelled to match the neutral ceiling colour and create an aesthetically seamless assimilation.

“I would say the overall scheme is soft yet still sleek,” said Fry. “We prefer to opt for timeless looks rather than colours and materials that could put a date on the furniture in years to come.” Though grey is often constrained to the category of ‘safe neutrals’, silvery shades are used to great effect in this design, while warmer wood finishes ensure the contemporary kitchen feels homely and welcoming. Dramatically contrasting against the paler shades, the wood burning fire is encased in a deep charcoal grey wall. “This was used as a focal point from the working zone of the kitchen,” explained Fry, “and offers a warm ambience which can transform the atmosphere of the kitchen into a suitable setting for evening dining.”

Every element of this kitchen harmoniously integrates into the remainder of the home. The view of the informal seating area is visible from entry into the property. This cleverly invites guests into the kitchen, while equally allowing the natural light, insourced from the glass doors behind the seating area, to penetrate the hallway.

“A client’s home is the ultimate reflection of their individual personalities and tastes,” added Fry. “However a client’s request for a contemporary design does not need to be stark or utilitarian. The use of crisp clean lines will create a sleek solution, yet the layering of materials can soften the scheme and create a timeless appeal that works harmoniously with adjoining areas.

“For me, understanding a client’s style and knowing precisely who they are and their way of life is key to creating the perfect design.”

Grid Thirteen |