Designer    Case Study 17 Oct 2017

This farm building was transformed into the perfect guest house, complete with quirky kitchen 

This striking farm renovation project, located in Weitersfeld, Lower Austria, began as a traditional L-shaped farmhouse and a simple, near- derelict barn building. The renovations were undertaken in two parts by the team at CP Architektur; beginning
in 2007, the larger farmhouse was converted into a family home with
a kitchen, two bathrooms, three bedrooms and a cosy living area.
The second phase, launched in
2015 and completed last year, saw the former barn building renovated into an entertainment area.

The interiors for this striking property required a truly original aesthetic that would match the manner of its unique exterior. To create this, the team began by gutting the building up to the roof truss and crafting a central catwalk parallel to the roof ridge. This wooden catwalk leads to a mezzanine level above the dining area, which is used as a cosy retreat for reading and relaxing. Walk back along the walkway to the northern side of the roof, and the homeowner will reach a small storage space that – in combination with the integrated shelving downstairs – ensures the ground floor can be kept clean and clutter-free, to maintain its minimalist appeal.

CP Architektur selected a bespoke multifunctional tiled island, which was specifically created to suit the shape and size of the setting. In a deep black finish and featuring an integrated induction hob, oven and sink with matching black-finished mixer tap, the striking piece succeeds in both form and function. While this island provides all the necessary elements for cooking – alongside an innovative inbuilt heated reclining area – the far wall is also essential in providing a suitable kitchen space, thanks to its integrated storage shelves and a spacious fridge freezer – both of which sit snugly in alcoves within the wall.

Beyond its practical applications, the monolithic island neatly dissects the large living space into a dining area at the front and a multifunctional lounge to the rear of the barn, which currently houses a table tennis table. To add to the full complement of amenities, below the threshing floor resides a small private guest room with a double bed and ensuite bathroom that is heated by its own tiled stove.

Though the project is undeniably striking, it didn’t come without its challenges. Due to its rural farmyard location, the land itself had shifted over time since the first building was erected. As a result of the rising land, a step was introduced between the building an inner courtyard, which also acts as a theatrical stage and entry to the open-air living room.

Connections between the interior and exterior were sympathetically treated within the design, so as to retain the original countryside charm of the
barn building. The open areas, that
are typical of a barn structure, were reinterpreted as an interesting design focal point. Wooden pivoting and folding doors were fitted to allow the living area to be closed away after use, while the glass tiles – which make up 10% of the refurbished roof – admit light during the day, creating a natural source of ambient lighting. Equally, at night the tiles allow the artificial light to infiltrate out of the barn in small slats and squares, which enhances the artistic quality of the property, allowing it to appear as a monolithic lantern or light structure. This truly unique project showcases a real interplay between art, design and nature.

CP Architektur |
Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine