Designer    Case Study 01 Nov 2013

Developer Cardena uses a bespoke kitchen design to transform a former paint factory

A bespoke kitchen design helps to transform a former paint factory into a highly individual home

It’s fair to say that it took a lot more than just a fresh coat of paint to turn this particular space into the welcoming, comfortable home that it is today. The building was converted by developer Cardena, from a derelict former industrial property into a state of the art home.

The tower has an interesting history. Known as the Japanners Tower, it used to be a factory that made enamel paint, by a process called Japanning, which is the European version of Asian Laquer initially used on furniture.

The building is also Grade II listed, and has been converted into a 3-bed family home. The kitchen is located on the ground floor of the house but it is set out like a basement due to the building being set back-to-back with another at this level.

From the outset, the owner was clear that the kitchen had to have a character that suitably reflected the unusual history of the property. Jon King, Founder and Principal Designer at Hamilton King, explains: “They wanted something original and bespoke to reflect the unique nature and overall creative design of the building. The design of the kitchen was intended to maximise the sense of light and space whilst utilising the high ceilings as a feature.”

King opted for a plywood kitchen because of the integrity of the material: “The appeal of the material is its structure, and also its strength and stability, which means the beautifully designed bespoke kitchen will last for 20 years.”

King’s design makes a feature of the layered structure of the plywood. The fronts of the cabinets are a combination of oak veneer and solid core laminate.

Due to the structure of the building, the kitchen is narrow but deep. King therefore created more space along the width by completely filling a wall of cupboards (which incorporated a built-in fridge/freezer), plus two ovens, a centre island with hob, and another full length of cupboards with a sink and a mix of low and high cupboards to add more storage and which included the dishwasher.

The original walls are not square, so the designer created a bespoke design with which he was able to make the oak wall square off the room, creating a much warmer feel to the entire space.

The design was completed with a combination of matt white and oak finish. The oak wall is a matt-oiled finish, matching the grain which runs across an entire wall, making a feature of the oak, and the other cabinets are a matt white finish to give a clean crisp look next to the natural wood finish.

Due to the previous industrial use, the area used for the kitchen had limited window space so King was keen to use materials and finishes that brightened up the space while showing the unique craftsmanship of the kitchen. An Osprey White worktop from Caesarstone adds to the light aesthetic feel.

King’s own personal highlight though is the feature that takes pride of place right in the heart of the scheme: “I love the centre island which shows off the handleless plywood detail next to the matt white, reflecting the beautiful craftsmanship and detail that has gone into this bespoke kitchen.”

Hamilton King |­­

Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine