Designer    Case Study 05 Jun 2017

A closer look at the uniquely innovative cabinetry in Holloways of Ludlow’s Richmond Park project

The tall cabinetry was very deliberately created to serve
a multitude of purposes. It is positioned to conceal structural pillars, which originally marred the line of the kitchen and created visual barriers between areas. Similarly, the cabinetry also houses high-end appliances, and a jib door leading to the utility room. It is angled to enhance the ow of natural light around the space. The integrated ovens and wine climate controlled cabinet are both from Gaggenau’s 400 series, matching the 400 series built-in fridge freezer.

Gaggenau handles were used on the tall cabinetry to allow it to house the company’s Vario fridge freezer, which features a water and ice dispenser unit – this is the only visible section of the fridge, to ensure instant access to it. In keeping with this minimal trend, a Quooker boiling water tap was paired with the integrated sink to negate the need for a kettle on the worktop.

Another integral element of this design was the lighting. Large windows covering the left hand wall allow for a mass influx of natural light into the space and provide views of the abundant greenery outside. For evening, a trio of pendant lights above the kitchen provide ample task lighting, while two contemporary copper pendant lights above the dining table offer ambient lighting and a striking visual addition to the space.

Holloways of Ludlow |