Designer    Case Study 16 Jan 2018

CaSA’s Andrea Serboli and Matteo Colombo transform an antiquated apartment into stylish bachelor pad

This project renovated a heavily partitioned, cramped, dark apartment into an open plan two-bedroom home with a large living, bathroom and kitchen space and bespoke features. Serboli and Colombo’s aim was to create a very masculine yet sophisticated home, using a neutral palette, focusing on different textures, and embracing bold structural changes.

The small terrace, that previously had been a closed-off by blocking out a window – to make a cramped bathroom and laundry space – has been restored. The window has been re-opened, the balcony regained, and the washing machine replaced with an outdoor seat; bringing much more natural light into the bathroom.

The newly liberated bathroom window backlights the bathroom mirror, which is suspended on a pair of black rails. These rails are mimicked on both sides of the wall, creating cohesion between the interior and exterior. The interior rails suspend the mirror, while the outside rails suspend living vines, which encroach on the humid air escaping the window.

This airy bathroom (previously a cramped kitchen) now features a bespoke freestanding glass screen, maximising the space for showering, and keeping the room light and open. Visible through the glass screen on entrance to the bathroom, the framed artwork hung next to the shower (‘Ardilla’ and ‘Cuevo’ by Pau Sanz i Vila) gives users a striking, unconventional welcome.

The Note sink from Unisan matches the Tesi wall-mounted WC bowl from Ideal Standard. The cistern is boxed-in by the creation of a tiled-over ledge that runs the length of the bathroom’s longest wall. This ledge, unhindered by the custom-made glass screen which is cut to hug it, elongates the bathroom. All the faucets are from the Flow collection by Water Evolution, equipped with flow controllers which allow a saving of around 50% of water compared to conventional taps.

The 10 cm sq porcelain tiles (from Casalgrande Padana’s GranitoGres Architecture line, in Cool Grey) continue into the kitchen, where they grow into a 30 cm sq format, then they continue to grow into a 60 cm sq format in the hallway. This gives spatial continuity to the surfaces all along one side of the apartment, making the previously apportioned smaller spaces feel like one large and linked space. Photos by Roberto Ruiz


CaSA |