Designer    Case Study 02 Jun 2017

Blurring the boundaries between kitchen and living area, this kitchen is a truly charismatic space

Bespoke design is often viewed as the solution for discerning homeowners with a want for something quirky and unique; this kitchen provides exemplary proof of why. Designed by Martin Smith of Holloways of Ludlow, the kitchen of this newly-built home blurs the lines between the kitchen and living zones, to seamlessly assimilate into the client’s open-plan home.

The original kitchen within this London home appeared tired and dated, completely jarring against the recently- built property. Smith first focused on re-planning the ground floor space; this included re-orientating the staircase, and the kitchen and bar areas, with a focus on making the final design a coordinated collaboration, with more ‘material value’.

The scheme created a visually intriguing angled island and similarly angular cabinetry. Not only did this craft a focal point for the space, but also succeeded in Smith’s aims to improve the design flow and light circulation. The island’s worktop and body is crafted from LCDA concrete, coordinating with the large format floor tiles of the same material. Arising from its humble origins as an everyday building material, concrete is used here to stylish effect – its charcoal hue aligns with the current trend for grey kitchens, while its sleek matt finish gives a definite rustic edge.

To create contrast and add warmth to the open-plan layout, Smith selected matt oiled stave oak, with exposed ply edges for the cabinetry. The same wood was employed for the bookshelves and staircase, whose contemporary, glass edged design and seemingly floating minimalist aesthetic adds a sophisticated twist to the quirky space.

Discreetly positioned behind the bookshelf and staircase, the drinks 
bar uses the same deep grey concrete for the island, which is paired with a trio of emerald green bar stools. A green coloured Corian wall panel provides support for the glass shelving, used to display a veritable treat of glassware and bottles, while a small integrated dishwasher and drinks fridge, separate from the amenities
 in the kitchen area, are an added convenience for the homeowner.

Beyond its visual impact, the kitchen island provides ample practical preparation space and a myriad of integrated appliances. The shape of the island itself is a particularly ergonomic design, with the angled edges providing areas of extended depth and delivering further worktop 
and preparation space. A zone between the integrated sink and hob was deliberately left bare – with the exception of a fitted Corian chopping board – to allow for a food preparation area.

The tall cabinetry leads from a jib
door – which accesses the garage and utility room – around toward the bar area, neatly following the angles of the kitchen island. The centre of this block of cabinetry features a double pocket door which opens to reveal additional countertop space, an integrated microwave and an area to house smaller household appliances. In a similar fashion, the Miele dishwasher was discreetly hidden within the island, while a Gaggenau Vario fridge freezer was built into the tall cabinetry. Assimilating these elements within the cabinetry
and island allows the homeowners
to maintain a sleek, minimal look, preventing everyday clutter to devalue the aesthetics of the kitchen.

Holloways of Ludlow |
Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine