Designer    Case Study 15 Feb 2017

Andrew Hall creates a kitchen project that exudes a classic-contemporary design style

Creating a kitchen that is just right for the space takes design skill and no small amount of craftsmanship. This project by Andrew Hall exudes attention to detail along with its subtle classic-contemporary style…


A finalist in last year’s Designer Kitchen & Bathroom Awards, this kitchen was created as part of a major home renovation which saw a reconfiguration to open up the existing structure. The size of the original kitchen space was doubled with a lower level from the living space. The architectural lines of sight were crucial and the windows and skylight are very on trend with plenty of light flooding in, for a bright-open space.

With a change in level from the living room to the kitchen dining area down a set of steps, the client wanted to create some sort of barrier between these two areas but one which would still let plenty of light into the living area. Designer Andrew Hall of Andover-based Woodstock Furniture, said: “We designed a tall wall, which would provide a degree of separation but not reach the ceiling and this provides a neat housing for the impressive stainless steel fridge-freezer, wine cabinet and overhead, built-in wine rack. From the living room, you can still see into the kitchen.”

The bespoke cabinetry has been spray-painted in dark green with contrasting Quartz worktops and an Oak-topped breakfast bar. The kitchen looks onto a garden where the fencing has been painted in the same colour as the cabinetry to create a cohesive space outside and in. The Quartz worksurface was chosen as it is particularly durable, stain resistant and very light compared to the dark cabinets whereas the stepped Oak-topped worksurface at the breakfast bar creates a warmer, more tactile space for friends and family to congregate.

Hall added: “In terms of ergonomic functionality, this kitchen needed to feature a close working triangle with the hob and sink opposite on another, balanced by a big corner larder and cooling zone. The fridge-freezer and larder were positioned near the entrance so food shopping can easily be unloaded and this creates the perfect place for easy reach items for food and drinks prep on the island.”

State-of-the-art Gaggenau ovens, including a countertop steam oven by the sink, and the top-of-the-range wine cabinet and fridge-freezers add to the finish. A Quooker boiling water tap ensures a kettle is not needed, helping to ensure a clean, uncluttered worksurface.

The sink area has a lower frame to keep any water in to prevent it from dripping down the base units and the cooling zone looks impressive with a wall of stainless steel. “Our clients specifically wanted their appliances on view to make them a visual statement in this bespoke, spray-painted kitchen cabinetry design,” explained Hall. “And we created cabinetry up to the ceiling where possible for a neater finish. Porcelain tiled floors with a distressed, geometric pattern were chosen to create a stylish, ages quality in keeping with the rest of their home.”

It is a fresh, contemporary space with just enough ‘classic’ detailing to give the kitchen character and warmth, with a well-considered flow that fully integrates it with its neighbouring spaces both indoors and out.


Woodstock Furniture /

Published in Designer Kitchen & Bathroom Magazine